Akdeniz Üniversitesi

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ELEKTRON MİKROSKOP GÖRÜNTÜ ANALİZ ÜNİTESİ (TEMGA)

İŞLEYİŞ ESASLARI

BÖLÜM-I

Kuruluş,Ünitenin  Amacı ve Görevleri

Madde 1- Akdeniz  Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığına bağlı olarak “Tıp Fakültesi Elektron Mikroskop Görüntü Analiz  Ünitesi (TEMGA)”adı altında bir ünite kurulmuştur.

Bu işleyiş esaslarında “Ünite” deyimi Tıp Fakültesi Elektron Mikroskop [ Taramalı-Scanning- ve  Transmissiyon Elektron Mikroskopu ( SEM ve TEM ) ] Analiz Ünitesini, “ Sorumlu” deyimi bu ünitenin sorumlu ve yetkilisini, “ Yürütme Kurulu ” ünitenin işleyişini ve yürütmesini organize edecek kurulu ifade eder.

Madde 2- Ünitenin amacı, tıbbi, biyolojik ve diğer bilimlerde bilgi üretimine yönelik olanaklar hazırlamak, teşhis ve tedavi için klinik istemlere teknik ve bilimsel düzeyde ilgili birime yardımcı olmaktır.

Madde 3- Ünite, amacına ulaşabilmek için aşağıdaki çalışmaları yapar.

3.1. Tıp ve biyoloji bilim alanlarında temel ve uygulamalı araştırmalara katkı yapmak, araştırmacılar ve kuruluşlarca bu konularda yapılan projelere bilimsel destek sağlamak, klinik tanıya yönelik gözlemlere yardımcı olmak,

3.2. Multidisipliner araştırma projeler ile ilgili SEM ve/veya TEM boyutunda analizlerine yardımcı olmak,

3.3. Öğrencilerin bilimsel araştırma projelerinin uygulanmasına, görüntü analizlerine yardımcı olmak,

3.4. Her düzeyde araştırıcının gelişimine yönelik eğitim programları, konferanslar, kurslar, seminerler, kongreler düzenlemek,

 

BÖLÜM II

Ünitenin İşleyişi ve Yönetimi

Madde 4- Ünitenin organları; Yürütme Kurulu ve Ünitenin Sorumlusu’ndan oluşur.

4.1. Yürütme Kurulu, SEM ve TEM konularındaki bilimsel araştırmalarıyla temayüz etmiş, Tıp Fakültesinden, kadrolu ve tam gün çalışan Histoloji ve Embriyoloji, Patoloji, Anatomi, İç Hastalıkları, Mikrobiyoloji Anabilim Dallarından görevlendirilen öğretim üyeleri arasından atanır.

4.2. Yürütme Kurulu üyeleri üç yıl süre ile görev yaparlar.

4.3. Görev süresi dolan yürütme kurulu üyesi tekrar atanabilir.

4.4. Yürütme Kurulu üyelerinden biri yada birkaçı dekan tarafından görevinden alınabilir. Görevden alınan üyenin yerine atanan üye, üyelik süresinin kalanını tamamlar.

4.5. Yürütme Kurulu, Ünitenin verimli çalışmasını organize eder. Ünite Sorumlusunun çağrısı ile en az ayda bir kez çoğunlukla toplanır ve ünitenin işleyişi hakkında önerilerde bulunur.

Madde 5- Ünitenin Sorumlusu,  Anabilim Dallarının önerisi üzerine Ünite Yürütme Kuruluna atanan üyeler arasından önerilen öğretim üyesi, sorumlu olarak Dekan tarafından üç yıl için atanır. Süresi biten sorumlu tekrar atanabileceği gibi, gerek duyulduğu zaman görev süresi dolmadan atanmasındaki usule göre görevden alınabilir. Ünitenin Sorumlusu kendisine Yürütme Kurulu üyeleri arasından bir yardımcı seçer, görevde bulunmadığı durumlarda Yardımcısı görevi yürütür.

Madde 6- Yürütme Kurulunun Görevleri;

6.1. Amaçları doğrultusunda ünitenin yıllık çalışma plan ve programlarını hazırlamak, önermek.

6.2. Üniversite araştırma fonu tarafından desteklenilmesine karar  alınmış araştırma projeleri ve diğer projeler, müracaat sırasına göre ünitenin olanaklarından yararlanmasını karara bağlamak.

6.3.Ünite Sorumlusu tarafından hazırlanan yıllık bakım sözleşmesi, sarf malzemesi ve diğer malzemelerin istemlerini incelemek, Dekanlığa sunulmak üzere karara bağlamaktır.

Madde 7- Ünite Sorumlusunun Görevleri;

7.1. Üniteyi temsil etmek, Yürütme Kuruluna başkanlık etmek.

7.2. Yürütme Kurulunun aldığı kararları uygulamak.

7.3. Yürütme Kurulunca onaylanan yıllık ve aylık çalışma programını uygulamak, ünitenin ihtiyaçlarını belirlemek, öneriler hazırlamak.

7.4. Dekanlığa, ünitenin çalışmaları ile ilgili yıllık raporlar vermek.

7.5. Ünitenin her düzeydeki teknik ve idari personeli üzerinde genel gözetim ve denetim görevlerini yapmak.

7.6. SEM ve TEM ile ilgili araştırma eğitimi faaliyetlerini Yürütme Kurulunun onayını takiben uygulamaya koymak.

7.7. Ünitede bulunan SEM-TEM ve diğer ilgili makine teçhizatın yıllık periyodik bakımlarını yaptırmak, ilgili servisle gerekli görüşmeleri ikmal ettirmek için Dekanlığa önerilerde bulunmak.

BÖLÜM III

Mali Konular

Madde 8- Ünitenin bağımsız bir muhasebesi yoktur. Tüm gelir ve giderler Dekanlık Genel Bütçe veya Merkez Döner Sermaye İşletmesi üzerinden gerçekleştirilir.

Ünitenin Gelirleri;

8.1. Dekanlık bütçesi ile verilecek ödenekler,

8.2. Benzeri araştırma ve uygulama ünitelerinden, şahıslardan, diğer kurum ve kuruluşlardan sağlanan yardımlar ve her türlü bağışlar,

8.3. Eğitim, öğretim, kurs faaliyetleri ile ilgili hizmetlerden alınan ücretler,

8.4. Projelere yönelik yapılan işlerden elde edilen gelirler,

8.5. Teşhis ve tedaviye yönelik rutin hizmetlerden alınan ücretler,

Madde 9- Merkezin Giderleri;

9.1. Aletlerin periyodik bakım, servis giderleri,

9.2. Eğitim ve öğretim faaliyetleri giderleri,

9.3. Sarf malzeme giderleri,

9.4. Yürütme Kurulu kararları gereğince yapılacak diğer giderlerdir.

Madde 10- Ünitenin ita amiri Dekan’dır

Madde 11- “ Tıp Fakültesi Elektron Mikroskop Görüntü Analiz Ünitesi, TEMGA'nin mali nitelikli iş ve faaliyetlerinin yürütülmesinde Merkezi Döner Sermaye İşletmesi ve Genel Bütçe kuralları geçerlidir.

Madde 12- Ünitenin teknik hizmetleri Dekanlık tarafından görevlendirilen fizikçi, biyolog ve sağlık teknisyeni gibi elemanlarca yürütülür.

Madde 13- Bu işleyiş esaslarında yer almayan hususlarda genel hükümler uygulanır.

BÖLÜM IV

Yürürlük ve Yürütme

Madde 14- Bu işleyiş esasları Tıp Fakültesi Fakülte Kurulu Kararı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 15- Bu işleyiş esasları Tıp Fakültesi Dekanı tarafından yürütülür.